top of page
Search
  • Writer's pictureHelen Rohumaa

Mida teha kui teekond muutub ootamatult keeruliseks ja probleemiderohkeks, kaob selgus ja meelerahu?

Updated: Sep 26, 2019

Igal inimesel on oma tee, mida mööda liikudes ta leiab õnne. Mida teha kui teekond muutub ootamatult keeruliseks ja probleemiderohkeks, kaob selgus ja meelerahu. Kui ühes või mitmes eluvaldkonnas kaob õnnetunne.


Kõige lihtsam, aga samas kõige kiirem ja efektiivsem on anda endale aega ja püüda selgusele jõuda, mis sind kõige rohkem häirib. Vahel olukorrad lahenevad iseenesest, kuid enamasti pole mõtet loota, et midagi võluväel kaob või muutub. Samuti ei ole mõtet kaotada veelgi rohkem õnne -ja rahulolutunnet jätkates vanal viisil ja lõpetades depressiooniga.


Analüüsides oma muresid ja probleeme küsi endalt: „Mida ma tegelikult tahan ja miks?“ Ainult Sina tead. Ei maailmakuulsad koolitajad, ei terapeudid ega sõbrad, tuttavad või lähedased. Keegi peale sinu ei tea, mis on sulle hea ja vajalik. Ei ole absoluutset tõde või kõigile ühtset sobivat õnnevalemit. Mis ühele on õnn, võib olla teisele õnnetus. Sul on sinu enda ainulaadsed mõtted, soovid ja unistused. Nendest selguse saamine ja nende suunas liikumine on rahuldustpakkuva elu võti.


Isegi kui ümbritsevad inimesed ei tea täpselt, mis on Sinu jaoks parim või mida Sa hetkel vajad, siis sotsiaalsete olevustena vajame siiski teiste inimestega suhtlemist ja kontakti. Tasub kuulata ja märgata, mida teised elust, olust ja maailmast arvavad. Vahel võib keegi öelda või saata sulle Sulle väga olulise, inspireeriva mõtte või infokillu.


Oluline küsimus, mida endalt järgmisena küsida on: „Mida peaksin tegema, et oma siht saavutada?“. Pane kirja konkreetsed tegevused ja tähtajad. Mõeldes eesootavatele plaanidele ja tegevustele, neid kirja pannes, pööra tähelepanu ka sellele, mis tunde need Sinus tekitavad. Kas need on reaalselt teostatavad, kas need motiveerivad ja innustavad Sind.


Kui mõtted ja plaanid tekitavad raskus -ja tühjustunnet või väsimust, siis peatu hetkeks. Võib-olla on püstitatud siht Sinu jaoks liialt ambitsioonikas, võib-olla on vaja hetke prioriteedid üle vaadata, võib-olla tekitab eesmärk lisapingeid, mida Sa käesoleval hetkel ei vaja. Sinu jaoks õiged eesmärgid tekitavad jõu juurdevoolu, rahuldustunnet ja isegi kui mõtled võimalikele takistustele, siis näivad need kergesti ületatavad. Õige eesmärgi suunas minek võiks olla meeldiv protsess ja sa ei peaks ennast selleks oluliselt sundima.


On inimesi, kes on väga sihikindlad ja lähevad eesmärgi nimel kasvõi "seinast läbi". Kui nad kokku ei varise ja takistustega võitlemine teeb neid õnnelikuks, siis miks mitte. Kui väärtustad tasakaalu ja harmooniat, siis tasub ikka ja jälle aeg-ajalt peatuda ja oma elusituatsiooni analüüsida. Kui teekonnal erinevate sihtude suunas on pidevalt ja liiga palju takistusi, siis oleks võib-olla mõistlik teha muudatusi ja püstitatud eesmärke korrigeerida. Hiljem võime muidu kahetsusega avastada, et kõik suured jõupingutused on küll aidanud eesmärgini, aga selle nimel on ohverdatud näiteks meelerahu, rõõm, tervis või lähisuhted.


Viimasel ajal räägitakse palju hetkes olemise olulisusest ja elamisest siin ja praegu. Võiks ju arvata, et plaanimine ja sihtide seadmine tulevikuks, nende suunas liikumine ja neile pühendumine tähendaks justkui hetkes elamisest loobumist. Kindlasti mitte.


Kui leiad enda jaoks õiged eesmärgid, siis iga samm olevikus on harmoonias Sinu tulevikuga. Rahuldustpakkuvast olevikust väljakasvanud saavutusi võiks nimetada lausa topelt õnneks. Oled igapäevaselt rahul ja rõõmus ning eesmärgini jõues mitmekordselt.


Võta enda jaoks aega, püüa oma soovides ja mõtetes selgus luua, tee tegevusi, mis Sind rõõmustavad, tegutse ja ole järjepidev enda jaoks oluliste eesmärkide saavutamisel, aga tee ka vahepause ja korrigeeri sihte kui vaja. Hätta jäädes julge küsida abi ja toetust.



83 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page